Marchewki karmelizowane

Składniki:

Pęczek młodych marchewek (ok 8-10 sztuk)
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru (najlepiej trzcinowego)
sok z połowy cytryny (niekoniecznie)
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchewki nie obieram, obcinam nać zostawiając ok 2 cm. Młoda ma cienką skórkę i wystarczy ją dobrze umyć i lekko oskrobać. Następnie gotuję ją ok 10 – 15 min aby trochę zmiękła. Po wyjęciu z wody osuszam papierowym ręcznikiem i wrzucam na patelnię z rozgrzanym masłem, dodaję miód i cukier, smażę kilka minut w międzyczasie dodając sok z cytryny. Najlepsza jest ciepła zaraz po zdjęciu z patelni. Można podawać jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.

marchewka1

marchewka2


 

Czas przygotowania:
30 minut

Porcja dla:
2-3 osób

 

0 comments on “Marchewki karmelizowaneAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *