Pappardelle z krewetkami

Składniki:

250 g makaronu pappardelle
100 g wędzonego łososia
250 g dużych mrożonych krewetek
200 g śmietany 18%
100 ml białego półwytrawnego wina
Świeża natka pietruszki lub kolendra
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 papryczka chili (dla lubiących na ostro)
masło klarowane ok 2 łyżki
pieprz
sól

Przygotowanie:

Cebulę, Czosnek i papryczkę drobno siekamy, krewetki rozmrażamy i usuwamy ogonki. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu aby był al dente (nie przelewamy zimną wodą).
Na dużej patelni (ja używam typu WOK) podsmażamy cebulkę i gdy zmięknie dorzucam czosnek i papryczkę smażymy ok 20-30 sekund, wrzucamy krewetki i smażymy ok 2 min cały czas mieszając. Dolewamy wino i smażymy do prawie całkowitego odparowania. Zmniejszamy płomień, dorzucamy łososia, makaron i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.


Całkowity czas przygotowania:
ok 35 minut

Porcja dla:
3 do 6 osób

0 comments on “Pappardelle z krewetkamiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *