Pieczone faszerowane ćwiartki z kurczaka

Składniki:

5 ćwiartek z kurczaka ze skórą
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub 1 łyżka suszonej)
3 łyżki drobno posiekanej natki kolendry (lub 1-2 łyżki suszonej)
120 g sera ricotta (można w zastępstwie użyć zwykłego śmietankowego)
3-4 łyżki startego parmezanu
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ćwiartki kurczaka myję i osuszam.

Farsz:

Masło rozpuszczam w małym rondelku, dorzucam ząbek drobno posiekanego czosnku i chwilę podsmażam cały czas mieszając (uważam aby nie zbrązowiał bo stanie się gorzki i zepsuje smak farszu). Zdejmuję rondelek z ognia dodaję posiekaną natkę pietruszki, parmezan, ricottę, sól i pieprz do smaku.

Marynata:

Natkę kolendry, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę, 1/2 łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu ucieramy w moździerzu (można również zblendować lub tylko wymieszać).

Skórę na ćwiartkach delikatnie poluzować i wcisnąć po nią farsz. Kurczaka ułożyć w brytfannie i posmarować marynatą (teraz najlepiej odstawić w chłodne miejsce na ok 3 godziny). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy na  środkowym poziomie ok 50 minut.

k1

k2


 

Całkowity czas przygotowania:
ok 4 godzin

Porcja dla:
3-5 osób

0 comments on “Pieczone faszerowane ćwiartki z kurczakaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *