Ryba po grecku

Ryba po grecku

Składniki:

600 g marchewki
200 g pietruszki
200 g selera
400 g cebuli
5-8 łyżek dobrego koncentratu pomidorowego
trochę wody (w zależności od potrzeb)
700-900 g filetów świeżej ryby (można użyć mrożonych kostek)
1 jajko
mąka, bułka tarta
olej
sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroję w kostkę lub półplasterki i podsmażam na złoto na dużej patelni (używam patelni typu WOK). Warzywa ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do cebuli smażę ok 2 minut, dolewam wody, doprawiam solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Przykrywam patelnię zmniejszam ogień i duszę ok 10 minut. Potem zdejmuję pokrywkę zwiększam nieco ogień i podsmażam kilka minut. Dodaję koncentrat pomidorowy i podsmażam jeszcze ok 8-14 minut (Ja nie lubię jak farsz jest za rzadki więc podsmażam aby osiągnął odpowiednią gęstość). Próbuję i ew doprawiam solą i pieprzem.

Filety myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Solę i obtaczam w mące, następnie w rozmąconym jajku i tartej bułce. Smażę na złoto na rozgrzanym oleju ok 2-4 minut z każdej strony (ryba nie może być sucha). Po usmażeniu wykładam na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar oleju.

W naczyniu (ja używam salaterki ok 30 cm średnicy) na dnie układam trochę warzyw, następnie smażone filety i całość przykrywam warzywami.

Można podawać na ciepło i zimno. Wg Mnie najlepsza jest na drugi dzień jak ryba lekko przesiąknie sosem z warzyw


Całkowity czas przygotowania:
ok 50 minut

Porcja dla:
3 do 6 osób

 

0 comments on “Ryba po greckuAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *