Ciasto marchewkowe

Składniki:

350 g startej marchewki (ok 2 szklanki)
200 g startego jabłka (ok 1 szklanka)
210 g oleju (ok 1 szklanka)
4 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego (można użyć białego)
2 szklanki mąki
2 łyżczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon

Przygotowanie:

Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, jabłka ścieram na grubych oczkach. Aby jabłka nie ściemnieły można skropić je sokiem z cytryny i przykryć marchewką. Do naczynia wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dolewamy olej. Mieszamy ok 6-7 minut (Ja używam miksera planetarnego) i dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy marchewkę, jabłko i mieszamy aż składniki się połączą.

Wlewamy ciasto do formy (ja używam okrągłej o średnicy ok 26 cm). Wkładamy na środkowy poziom do pikarnika ustawionego na 170°C-180°C na ok 45-50 minut. Po ok 40 minutach można zrobić test „patyczka”. Gdy ciasto zbyt szybko się przyrumienia można je przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu zostawiam na trochę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aby lekko przestygło.


 

Całkowity czas przygotowania:
ok 80 minut

Porcja dla:
3 do 6 osób

2 comments on “Ciasto marchewkoweAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *