Frittata ze szpinakiem

Składniki:

10 jaj
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
duża garść szpinaku baby
10-15 pomidorków koktailowych
100 g prosciutto (można użyć dobrej szynki)
50 – 70 g koziej fety (można użyć zwykłej lub jakiegoś twardego sera do sałatek)
20 g sera cheddar
masło klarowane do smażenia
pieprz
sól

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190° (termoobieg + dolna i górna grzałka)
Szczypiorek siekamy, pomidorki kroimy na ćwiartki, fetę w kostkę. Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach (użyjemy go później do posypania naszej frittaty)
Na patelni rozpuszczamy masło i chwilkę podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dorzucamy szpinak i smażymy chwilę aby zmniejszył swoją obiętość, dorzucamy resztę składników smażymy ok 2 min. Przekładamy do formy. (Ja użyłem 25 cm do tarty ale lepsza by była jakaś żaroodporna o wysokości 3 cm i średnicy ok 25 cm)
Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem dorzucamy porwaną na kawałki prosciutto i zalewamy podsmażone składniki. Pieczemy ok 20-22 min na dolnym poziomie (po 10 min posypujemy startym cheddarem)
Jak ktoś lubi można podać z ketchupem.


 

Całkowity czas przygotowania:
ok 45 minut

Porcja dla:
3 do 6 osób

0 comments on “Frittata ze szpinakiemAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *