Pieczarki smażone

Doskonałe jako dodatek do dań głównych lub jako farsz do pasztecików lub zapiekanek

Składniki:

500 g pieczarek
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę siekam w małą kostkę. Pieczarki myję i osuszam, odrywam trzonki i kroję (w zależności do czego chcę je wykorzystać). Jeśli mają być dodatkiem to kapelusz dzielę na 4 lub 6 kawałków (w zależności od wielkości), jeśli mają być użyte jako farsz to kapelusz kroję na pół a potem na cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozpuszczam łyżkę masła i podsmażam cebulkę dodając szczyptę soli. Jak cebula lekko zmięknie wrzucam pieczarki, smażę ok 7-10 minut dodaję drugą łyżkę masła, pieprz i smażę jeszcze chwilę.

P1

P2

P3

Jak lubimy pieczarki twardsze smażenie można skrócić o 2-3 minuty.


 

Całkowity czas przygotowania:
ok 40 minut

Porcja dla:
3-5 osób (w zależności do czego wykorzystamy)

0 comments on “Pieczarki smażoneAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *